Maatschappelijke waarde (top)sport thema
van jubilerend Sportgala Venray

 

Voedseltuinieren wordt dan ook steeds populairder, omdat mensen op zoek zijn naar nieuwe manieren om duurzamer te leven en schade aan het milieu te minimaliseren. Voedseltuinieren is bovendien een laagdrempelige manier om voedseleducatie in een levensechte context aan te bieden. En voedseltuinieren leidt tot cohesie tussen mensen en culturen, zeker als het plaatsvindt in wijken of dorpen, en inwoners zelf verantwoordelijk worden voor de teelt, oogst, verwerking en het onderhoud. Het kan tot dagbesteding leiden en zelfs tot arbeidsparticipatie. Dat zijn exact de uitgangspunten van World Food Garden Brukske, dat in 2023 in een pop-up variant gerealiseerd gaat worden. Studenten van de HAS en Gilde Opleidingen gaan meewerken aan dit innovatieproject.

 

 

Doelstellingen World Food Garden Brukske

  • Versterken cohesie tussen inwoners van de wijk (samen telen, samen oogsten, samen koken)
  • Dagbesteding voor inwoners
  • Mensen kennis laten maken met de diversiteit aan culturen en voedselculturen in een wijk
  • Voedseleducatie (onderwijs) in een levensechte context
  • Verkennen van voedselinnovatie (onderwijs en bedrijfsleven)
  • Arbeidsparticipatie (verkoop voedsel in eigen winkeltje, voedsel gebruiken voor multiculturele maaltijden die de inwoners zelf bereiden en aanbieden in hun eigen wijkrestaurant of to-go)
  • Aanbieden van stageplaatsen of werkervaringsplekken
  • Inwoners stimuleren en inspireren om aan de hand van gezonde voeding hun leefstijl te verbeteren, en van daaruit te verbreden naar bijvoorbeeld meer bewegen of (gaan) sporten
  • Het inrichten van een groene long/zone in de wijk

6 • 10